Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass - Tidningen i Skolan i Värmland

5

Från Gunnarsbyskolan
Antal elever: 42

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Sidouppdrag 2

Kurres geografibok

Sätt din hembygd på kartan i Kurres geografibok. Skriv om intressanta platser och människor eller annat som du tycker är roligt att berätta om.

Klassens bidrag

Hej Kurre!

Vi går i klass 5 på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg som ligger i Eda kommun. Här i Eda har vi en härlig natur där du kan uppleva många saker. Vi har alldeles i utkanten av samhället ett skogsområde som heter Tallmon med stigar och vandringsleder och ett elljusspår. Området har raviner, branter, vattendrag, sand och även Morast skans som är ett skyttevärn. Där finns även en stuga där du kan grilla korv och värma dej.

Namnet Charlottenberg kommer från Charlotta Larsson. Hennes man grundade ett järnbruk 1827. Varje år firas Charlotta en speciell dag.Då röstas årets Charlotta fram.
Vi har även en grill kiosk som heter Charlottagrillen med väldigt god mat.

Shoppingcenter och shopping i Eda.

I Charlottenberg finns ett stort köpcenter med 53 butiker. Det finns även affärer i centrum. Pizzerieor och restauranger. Många turister och norrmän kommer hit och handlar. Innan de byggde köpcentret fanns där en skola. Thon äger köpcenteret och byggde det. Då fick vi en ny fin bästa skola. Det har också byggts en ny handelspark på andra sidan av 61:an.

Valfjället . I Valfjället kan man åka skidor, slalom och pulka. Det finns grillplatser och ett vinterlekland. På sommaren kan man vandra i backarna. Det är 12 backar och 17 km längdspår. Det finns en restaurang också.

Eda hembygdsgård. Här kan man se på en massa gamla saker, hur det kunde se ut i ett klassrum och hur de bodde i små hus förr.

Hajoms fältsjukhus. Sjukhuset gjordes för att Sverige skulle vara förberett om Hitler anföll Sverige. Det är insprängt i ett berg och har olika rum. operationssalar och väntrum, rör som man använde att prata i och små hålor att förvara medicin i. Det är mörka rum så om man ska dit är det bra att ha med en ficklampa.

 Eda glasmuseum ligger nära den norska gränsen. Där finns hushållsglas, fina vaser som är målade, etsat glas och kristallpjäser. Bruket startade 1835 och lades ner 1953 och var ett av Sveriges största. Nu finns på området två renoverade arbetarbostäder, bergsbyggnaden, småglasbyggnaden och en musikpaviljong. Det kostar 20 kr i inträde.

Eda fredsmonument. För att fira 100-årig fred mellan Norge och Sverige 1914 så byggdes fredsmonumentet på gränsen mellan Sverige och Norge. Man valde en plats där man kan se monumentet både från bilvägen och järnvägen. Det är 18 meter högt.


Vi har en ishall som heter Gränshallen som invigdes 1993. Där kan man åka skridskor, träna på gym och skjuta med luftgevär. Laget heter CHC och har ett A-lag och ungdomslag. Sammanlagt finns 200 aktiva. CHC bildades 1955.

Kölaladan. Ladan ligger i Köla. Där finns en hinderbana, skog och en massa aktiviteter för barn att göra. På sommaren är det utställningar och underhållning där. Köla ligger bredvid sjön Hugn.

 

 

Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: