Uppladdning pågår...
Anmäl din skolklass Bli en Kurre-kurir
Tävlar i område Mediekompass - Tidningen i Skolan i Värmland

5f

Från Vikstaskolan
Antal elever: 25

« Tillbaka till klassens sida på Presstationen


Individuellt uppdrag

Gott och blandat - Kurres receptbok

Fredagsmys, lördagsgodis, kalasmat och smarriga efterrätter. Varför måste allt som är gott vara onyttigt? Eller är det inte alltid så?
Kurre vill ha dina recept med bra alternativ på sådant man kan äta och dricka på kalas och fester eller när man bara vill ha det lite mysigt.

Klassens bidrag

KURRES RECEPTBOK

* Citronpäron: citron saft och päron.

* Kålrotsspecial: kålrot i stavar, havssalt och fin kallpressad rapsolja.

* Tonfiskröra: majonnäs, peppar, salt, dill, rödlök, äpple/majs och lite citronsaft. Till: ris,bakpotatis eller klyftpotatis.

* Sommardryck: Vatten, is och smultron.

* Fruktbomb: Dela ett äpple i två halvor och gröp ur kärnhuset. Fyll halvorna med med skuren frukt av t.ex äpple, banan, apelsin eller mango så att det blir råge av frukt på halvorna.

 

Minna. F

 

Dip

3 dl gräddfil

En valfri påse med dip.

Sen blandar man ihop det med en gaffel.

Sen ställer man den i kylskåpet i c:a 10 minuter.

Under tiden skär man t.ex. gurka eller morot i stavar, som man kan doppa i dipsåsen.

av Lovisa

 

             

       

         

   
   

Chokladfondue

   
   

 

Till en fonduegryta:

75 g mörk blockchoklad

3 msk créme fraiche

Olika frukter

 

Frukterna varieras utefter årstid och smak.

 

Tillagning:

1. Skiva ananas, bananer, äpplen, päron och kiwi. Klyfta apelsiner/mandariner. Jordgubbar och vindruvor doppas enklast hela.

2. Lägg upp frukterna vackert på ett fat.

3. Fondue: Bryt chokladen i bitar och lägg i fonduegrytan (smältningen tar ca 20 minuter). Vid behov av snabbare smältning går det bra att använda en tjockbottnad kastrull. Häll i créme fraiche och låt chokladen smälta.

4. Sedan är det bara att börja doppa! Påfyllnad sker allteftersom.

En väldigt god och ganska nyttig fredagsmys rätt. Ett bra sätt att umgås.

av Ellen

 

Smoothie

  

(för en portion)

  

 2 dl yoghurt eller fil

 1 dl frukt eller bär

(mango, jordgubbar)

 

Sen mixar man ihop det med en     mixer tills det är slätt. Sen häller man upp i glas och om man vill kan man ha lite flingor på toppen.

 

    AV: Moa Strandberg

 

 

 

Fredags mys av Carl Lundgren

 

Smoothie-hallon, jordgubbar eller blåbär

Till ett glas:

1 dl jordgubbar, hallon eller blåbär

½ banan i skivor

2 dl vaniljyoghurt

  1. Mixa alla ingredienser till en slät och krämig dryck.
  2. Häll upp i glas och servera.

 

Grönsakstavar med dipp.

Till en portion:

½ gurka samt en morot

Turkisk yoghurt

Sweet chilisås

  1. Skala moroten och gurkan.
  2. Skär moroten och gurkan i stavar.
  3. Blanda ner 2 dl turkisk yoghurt och ca 0,5 dl sweet chilisås. Blanda ihop så du får en slät dipp.
  4. Dags att servera.

Fruktsallad.

Till en portion:

Välj frukt efter tillgång ex banan, äpple och kiwi

  1. Skala frukten.
  2. Skiva frukten i önskad storlek.
  3. Blanda ihop frukten i en skål och servera.

 

 

   TILL KURRES RECEPTBOK

 
 

1. Morot och dipEmoji

 
Man tar  morötter o skär den i stavar sen tar man gräddfil och vispar ihop det med dippulvret, 
om man inte har gräddfil eller vill ha mindre fett kan man ta kesella istället .
 
 
 
2. Kesella choklad bollarEmoji
 
I stället för chokladbollar kan man göra kesellabollar.
 
 
RECEPT!!
1. kesella vanilj en burk
2.1 msk kakao
3. 2 msk solrosfrön
4. 2 msk pumpakärnor
5. lite linfrön
6. lite agavesirap 
7. rör ihop smeten och gör runda bollar som man 
sedan rullar i kokos.
 
 
 
3. Salta solrosfrön, salta cashewnötter eller salta pumpakärnorEmoji
om man vill vara ännu nyttigare kan man köpa naturella nötter utan salt.
Nötter innehåller mycket fett men det är nyttigt fett.
 
 
 
4.Egna chips av potatis som man skalar o skär i skivor. Sen lägger man dom på en plåtEmoji
och in i ugnen med lite salt o olivolja.
 
 
 
 
 
 
av Minna Q 

 

 

       

 

Kommentarer


Skriv en kommentar till klassens arbete!

Ditt namn:

Din e-postadress:: *

Din kommentar: